HOKKAIDOLASAGNE MED SPINAT OG HYTTEOST

TID TIL THE…

TID TIL THE… EN GUIDE IGENNEM THEVERDENEN

  the6

Nu når den kolde tid er på vej, synes jeg bloggen trængte til et indlæg om the, som forhåbentligt kan guide Jer læsere igennem den, for nogen, forvirrende the-verden. Indlægget blev lidt langt, så jeg vil råde dig til at brygge dig en kop dejlig, varm the i dit yndlingskrus og sætte dig godt til rette i sofaen, når du læser dette.

  IMG_4103

The indeholder et stort antal antioxidanter, vitaminer og mineraler – og indeholder stort set ingen kalorier, hvorfor the er en rigtig god drik at lune sig på hele året. Selv er jeg typen, der ikke kan starte dagen uden minimum én kop the. Min mor har altid drukket the, og siden jeg var helt lille har det påvirket mig i sådan en grad, at når andre børn fik sodavand og/eller saftevand, bad jeg altid om en kop the (jaja, nu skal det heller ikke komme til at lyde alt for frelst). Jeg er simpelthen en sucker for the og drikker det året rundt. Jeg kan ikke sige, at der er en slags the, jeg allerbedst kan lide – da jeg ofte synes det afhænger af situationen, og det måltid jeg drikker min the til.

Jeg køber stort set altid mit the hos A.C. PERCH’S THEHANDEL – og nu, hvor de har åbnet en thesalon i Århus, skal jeg ikke altid have styr på, hvilke dåser, der er ved at være tomme, og som jeg skal bede min mor eller mormor om at købe mere af… Jeg elsker hele konceptet hos PERCH’S, og er så vild med deres fine dåser – som pynter så fint, på hylderne i vores lejlighed. En anden sød tradition, som PERCH’S har holdt fast i, er at man bliver budt et lille bolsche, når man er færdig med sin handel.

perch

Når jeg har min the med ”på farten” sværger jeg til mærker som KUSMI TEA, Yogi, pukka eller lakridstheen fra PICKWICK. Jeg elsker at have en kop the med på min gåtur, og opbevarer den i min Keep’cup eller min termokop fra Baresso.

IMG_4107

For mere end 5.000 år siden rejste den kinesiske kejser, Shen Nung, rundt i Kina. På et tidspunkt søgte han skygge under et træ, og imens kogte hans tjenere vand til kejseren.  Da han sad der, under træet med sit kogende vand, faldt der tilfældigvis et blad – Camellia Sinensis – ned i koppen. Smagen var helt fantastisk, og hermed blev den allerførste kop the i verdenshistorien brygget. I dag kategoriseres the som sort, grøn, hvid og oolong – og alle samme fra den samme busk, nemlig: Camellia Sinensis. Men hvad er så forskellen?

the1  organic-jasmine-green-tea-camellia-sinensis  Camellia-Sinensis

 • Grøn the er tørrede, friskplukkede theblade. Grøn the indeholder mange antioxidanter, vitaminer og mineraler – samt de gavnlige flavonoider, der menes at beskytte mod kræft. Forskere peger desuden på, at grøn the kan bekæmpe både leddegigt og Alzheimers, samt være stimulerende ved et vægttab.
 • Hvid the består af de helt friske skud fra thebusken, og plukkes tidligt på foråret, inden busken begynder at blomstre. Hvid the er den mindst forarbejdede slags the, og indeholder derfor også mindst koffein af de fire slags the.
 • Sort the blev faktisk opdaget ved et tilfælde, da en sending med grøn the fra Kina begyndte at gære under transporten til Europa. Sort the er altså grøn the, der er knust og oxideret af luftens ilt – og ved iltningen opnår thebladene deres sorte farve. Earl Grey er en sort the, der er tilsat bergamot, og er den mest kendte og populære version af sort the i Europa. Sort the indeholder også vitaminer og mineraler – men dog knap så mange, som grøn og hvid the. Sort the er den variant, der indeholder mest koffein.
 • Oolong-the er en let oxideret grøn the – og en mellemting mellem grøn og sort the. Den er blødere end den sorte the, men knap så fersk, som den grønne. Oolong-the indeholder også koffein, men kun i meget små mængder, og bliver meget sjældent bitter.
 • Urtethe bruges om alle de theer, der laves af andre planter og blomster end thebuksen Camellia Sinesnis. Urtethe kan fx laves på kamille eller mynte.
 • Roiboss, betyder “rød busk” og stammer fra Afrika. Den røde the har en karakteristisk smag, fyldt med sødme. Theen har et højt indhold af flavonoider, og nyere forskning viser, at den er effektiv til personer med oppustet mave.

the7

The og koffein

 • Koffein (som kaldes tein i the), er et af de vigtigste indholdsstoffer i the. Det virker stimulerende og opkvikkende, samt sætter gang i fordøjelsen. Hvis koffein indtages i moderater mængder, virker den stimulerende på fordøjelsesenzymerne og øger omsætningen af affaldsstoffer, i både lever og nyrer.
 • The indeholder også teanin, som neutraliserer de ubehagelige bivirkninger ved koffein. Dette sker fordi teaninen arbejder direkte i centralnervesystemet og virker afslappende og beroligende.
 • En kop grøn the indeholder i gennemsnit 8,4 mg koffeins, hvor en kop kaffe indeholder 60 – 125 mg.

IMG_4110

Hvordan brygger man den allerbedste the, hvis smagen skal sidde lige i skabet?

1) Brug frisk postevand

 • Brug frisk vand fra den kolde hane til din thebrygning, og lad gerne vandet løbe lidt, inden du hælder det i elkedlen/gryden, for at sikre, at du ikke bruger det vand der har stået i rørene og mistet ilt.

2) Thekande og thepotter

 • Vælg en thekande eller thepotte, som kan rumme den mængde kopper du ønsker. Derudover er det en god idé at skylle kanden med lidt kogende vand, inden du brygger din the. Dette anbefales for at holde theen varm i længst tid – derudover kan en thehætte være en idé, for at holde på varmen.

3) Dosering

 • Doseringen af the, er utrolig vigtig for smagen. Til de fleste almindelige theer, skal du bruge 2-3 gram the pr. kop. Mange har dog en tendens til at dosere for lidt, da nogle theer indeholder store blade og fylder meget i forhold til deres vægt. Har du først doseret forkert, kan du ikke kompensere for dette, ved at give din the længere trækketid, da du herved risikerer, at theen bliver alt for bitter.

4) Udfoldelse

 • Thebladende har rigtig godt af plads. Hvis de bliver klemt sammen i en lille si eller et filter, kan vandet ikke trænge nok ind i bladende og derfor vil theens smag ikke komme til sin ret. Om du bruger en thesi eller et filter, er det derfor vigtigt, at de er så store, at theen fylder mindre end halvdelen af ”rummet”.

5) Trækketider

 • Trækketiden afhænger af thebladenes forarbejdning og størrelse – og variere alt afhængig af, hvilken type the du vælger.  Prøv dig frem, eller følg mine forslag herunder:
 • Grøn the skal trække mellem 2-4 minutter
 • Sort the skal trække mellem 3-6 minutter
 • Oolong-theer skal trække mellem 4-8 minutter
 • Urtethe skal trække mellem 5-10 minutter
 • Roiboss skal trække mellem 4-10 minutter

6) Temperatur

 • De forskellige typer af the kræver forskellige temperaturer. De fleste theer brygges bedst i vand, der lige har været oppe at koge – men rigtig mange grønne, hvide og oolong-theer skal faktisk helst brygges ved 80-90 grader. Det er dog ikke de fleste mennesker, der lige har et the-termometer, hvilket jeg heller ikke mener, er nødvendigt. Du kan nemlig bare lade elkedlen stå med åbent låg et par minutter efter, at vandet har kogt.

the3

Vidste du at….

 • The (bortset fra vand) er den mest udbredte drik i verden?
 • The udtales næsten ens i hele verden? The, te, tea..

 the1

– Anna

FØLG MED PÅ BLOGLOVIN’ OG INSTAGRAM (@annaeiholm)

2 kommentarer

 • Mette

  Godt indlæg. Er bare lige nødt til at kommentere på stavemåden. Te staves uden h, og det er altså bare rigtig svært ikke at lægge mærke til i et indlæg som dette 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Mette.

   Tak, skal du have. Jeg er helt enig med dig i, at det staves te (altså uden h) – men jeg synes bare det andet ser så fint ud, og har nok bare vænnet mig til det, da de gør det hos Perchs og det er der, jeg altid har shoppet min TE 🙂
   God mandag.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HOKKAIDOLASAGNE MED SPINAT OG HYTTEOST