LYSERØD LØRDAGS JUICE

SMØR, KÆRGÅRDEN ELLER PLANTEMARGARINE?

SMØR, KÆRGÅRDEN ELLER PLANTEMARGARINE?

Som flere af Jer læser, så min roomie og jeg selvfølgelig også med på DR1 i går, da ”Madmagasinet Bitz og Frisk” rullede over skærmen. Programmets ambition (tirsdag den 08.10.2013) var at fjerne danskernes fedtforvirring – dog virkede det lige modsat. Konklusionen på programmet var, noget overraskende, nemlig at Kærgården er det sundeste fedt at spise!! Det har allerede skabt en del debat hos flere forskellige medier i dag, og ikke mindst sat i perspektiv til Fødevarestyrelsens 10 kostråd (dem kan du læse mere om lige her).

web-lurpak

Kærgården

discount-plantemargarine

Konklusionen blev vurderet ud fra, at plantemargarines varedeklaration er mangelfuld, i forhold til hvilken type olie, som anvendes til fremstillingen af produktet, da det ikke er angivet på ingredienslisten. Derfor så rangeringen af sundhedsværdien i produkterne således ud:

1.       Kærgården (og andre blandingsprodukter, hvor rapsolie er blandet med smør)

2.       Smør (som fx Lurpak, Harmonie eller den blå pakke fra Naturmælk)

3.       Plantemargarine (med uoplyst olietype på varedeklarationen)

Dog fremhæver professor Arne Astrup, at oliven- og rapsolie stadig har den højeste sundhedsværdi. I programmet er det olier som solsikke-, majs- og vindruekerneolie der fremhæves som ”de farlige”, da deres fedtsyrersammensætning kan omdannes til skadelige stoffer ved opvarmning ved høje temperaturer.

olivenrapsolie

Som næsten færdigudannede diætister, har vi selvfølgelig lært at være kildekritisk – og undrer os derfor over, hvorfor der ikke blev stillet flere kritisk spørgsmål i programmet. Fx i forbindelse med forarbejdningen af rapsolie til anvendelse i smørbare-blandingsprodukter, som snupper 1. pladsen på sundhedsstigen, hvis man spørger professor, Arne Astrup og ernæringsekspert, Christian Bitz.

Hvad kan du gøre som forbruger?

Vi mener, ud fra relevant litteratur og undervisning, at man skal begrænse sit indtag af mættet fedt, så det ikke overstiger mere end 10 % af det samlede, daglige, energiindtag (NNR, 2004). Derfor er vores råd, at man som forbruger anvender raps- og/eller olivenolie ved stegning, da det er de mest stabile varianter ved høje temperaturer. Vi ved fra forskning og undersøgelser, at det er det mættede fedt, som øger vores risiko for hjertekarsygdomme (, mens de umættede fedtsyrer som olie og plantemargariner som fx Becel, Steg og bag og Lille Lise er med til at reducere risikoen heraf. Mens vi venter på at forskere finder en afklaring på diskussionen om, hvorvidt mættet fedt er så farligt, som vi hidtil har været bevidst om, vil vi råde Jer til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger for indtaget af mættet fedt, samt at anvende oliven- og/eller rapsolie til stegning ved høje temperaturer.

TIP:

  • Det kan være en fordel at købe de billige rapsolier, da de oftest er mest smagsneutrale.

billig rapsbilligraps

–          Anna

Udsendelsen kan ses eller genses lige HER.

Kilder:

  • Nordiske Næringsstofs Anbefalinger, 2004
  • Wheatcroft, S., Noronha, B., & Kearney, M. (2005). The heart and blood vessels. I: M. J. Gibney, M. Elia, O. Ljungqvist, & J. Dowsett (eds.). Clinical Nutrition (chap. 17, p. 268-293). Oxford: Blackwell Publishing.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LYSERØD LØRDAGS JUICE