SMØR, KÆRGÅRDEN ELLER PLANTEMARGARINE?

OVERNIGHT CHIAPUDDING

OVERNIGHT CHIAPUDDING

Pas på!! Hvis du elsker en sød dessert, ligesom mig, kan denne opskrift blive stærkt vanedannende de næste par dage. Men… Det er vel fredag, så dagen må vel godt starte med en dessert? Egentlig indeholder denne opskrift mange af de samme ingredienser, som jeg normalt spiser til morgenmad, derfor synes jeg sagtens man kan kalde det for en ”sund dessert” – hvad siger I?

chiagrød

Jeg bruger dagligt chiafrø i forbindelse med min morgenmad – for det meste blander jeg det i min grød eller bruger det som topping på en smoothie, skyr eller havregryn sammen med lidt frugt. Chiafrø er sprængfyldt med omega-3, kostfiber, antioxidanter og har et højt proteinindhold og indeholder alle de livsnødvendige aminosyrer. Derfor ses chiafrø ofte på listerne over ”superfoods”, da de små frø bl.a. indeholder:

 • 8 gange mere omega-3 end en hel laksefilet
 • 4 gange flere fibre end hørfrø
 • 6 gange mere kalk end sødmælk
 • 30 % flere antioxidanter end blåbær og
 • 15 gange mere magnesium end broccoli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chiafrø absorberer sin egen vægt op til 12 gange, hvilket betyder at du kan holde dig mæt i længere tid – hvorfor de er en del af en god start på dagen. Derudover er chiafrø glutenfrie, hvilket specielt er positivt for patienter med cøliaki, eller andre personer, der blot ønsker at udelukke gluten i deres kost. Derudover er det et godt supplement til vegetarer og veganere, da de kan dække en stor del af deres daglige proteinbehov, ved at anvende chiafrø i madlavningen. Da frøene er et fuldgyldigt protein (grundet de før omtalte livsnødvendige aminosyrer) + det høje indhold af kalk (205mg pr. 100g), er de specielt gavnlige, hvis man ikke drikker mælk eller spiser andre former for mælkeprodukter.

Da frøene er meget rige på kostfibre (hvilket selvfølgelig gavner fordøjelsen), anbefaler flere ernæringseksperter at man max. Spiser 15-30 gram om dagen, hvilket svarer til 1-2 spsk. Det er dog ikke en anbefaling, der ligger nogen evidens bag – og derfor vil jeg råde dig til at prøve dig frem, for at se, hvor din tolerance er.

chIAPÅSKE

Selv bruger jeg chiafrø i min morgenmad, til bagværk af fx boller eller muffins, som drys på en salat – og nu vil jeg helt sikkert til at gøre mig noget mere i chiagrød. Opskriften jeg forsøgte mig med i går, blev utrolig vellykket og så således ud:

Ingredienser:

 • 2 spsk. chiafrø
 • 1,5 dl skyr (eller anden mager mælkeprodukt, som fx A38, ylette, yoghurt naturel)
 • 0,5 dl skummetmælk/eller minimælk (vand kan også bruges, hvis man ikke tåler mælk)
 • 1 tsk. vaniljepulver
 • Evt. et par dråber sødemiddel
 • En håndfuld frosne brombær (OBS: bruger du frosne bær, som du har købt, anbefaler Sundhedsstyrelsen at du giver dem et kort opkog i mikroovnen eller i en gryde – du kan læse mere om hvorfor lige HER).

To do:

 • Bland alle ingredienser sammen
 • Kom dem i en bøtte, et syltetøjsglas – eller en skål, som du kan ligge et låg over (fx kan en underkop bruges) og stil det i køleskabet
 • Lad det stå natten over
 • Ta’ grøden ud af køleskabet dagen efter og rør rundt i det – tilføj evt. en smule mere mælk eller vand, hvis du synes chiafrøene har suget for meget af væsken
 • Pynt din grød med valgfri topping (jeg har brugt morbær, cashewnødder og frysetørrede hindbær).

Rigtig god weekend, kære læsere.

CHIA

Lyserøde fredags-kys, Anna.

FØLG MIG PÅ BLOGLOVIN’ – SÅ BLIVER DU AUTOMATISK OPDATERET, HVER GANG JEG POSTER ET NYT INDLÆG PÅ BLOGGEN

7 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

SMØR, KÆRGÅRDEN ELLER PLANTEMARGARINE?