LCHF-pasta (Paleo)

FROSNE BÆR

SANDHEDEN BAG FROSNE BÆR

bærNye anbefalinger og lovkrav

Der florer i øjeblikket en del tvivl og forskellige holdninger og meninger til brugen af frosne bær, hvorfor jeg mener det er et relevant emne at bringe op på bloggen.

Efter flere udbrud med smitsom leverbetændelse, anbefaler myndighederne nu at man giver sine frosne bær et opkog inden brug, da mistanken om årsagen til smitten skyldes frosne bær. Siden oktober har 30 danskere fået konstateret smitsom leverbetændelse (Hepatitis A).

Et opkog inkluderer at man i min. 1 minut koger sine frosne bær, før de bruges i fx smoothies, kager eller til desserten som ikke skal varmes op.

Det har siden 1. oktober 2012 været et lovmæssigt krav, at fødevarevirksomheder, som storkøkkener, cafeer, restauranter m.m. skal koge frosne bær i min. 1 minut, hvis de skal bruges i retter der ikke bliver varmebehandlet.

kogtebær

I øjeblikket arbejder Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen sammen, for at spore smittekilden til sygdomsudbruddet, der siden oktober 2013 har forårsaget den smitsomme leverbetændelse, Hepatitis A, hos foreløbigt 30 forbruger i Danmark. Dette er dog ret vanskeligt, da smitten kan være sket op til 50 dage inden man bliver syg. Det kan derfor forbrugerne være svært at huske, hvilke fødevarer man har spist inden for de sidste to måneder. Udover interviews med de smittede, forsøger Fødevarestyrelsen også at spore de inficerede bær, ved at gennemgå lagere, kasseboner og dankortoplysninger fra de smittede.

Smitsom leverbetændelse

Symptomerne på en infektion med smitsom leverbetændelse (Hepatitis A) er bl.a.:

  • Feber,
  • Kvalme
  • Mavesmerter
  • Gulsort
  • Mørk urin
  • Lys afføring

Symptomerne på smitsom leverbetændelse viser sig typisk efter 3-4 uger, men kan varriere mellem 15 og 50 dage. Fødevarestyrelsen anbefaler forbrugere, som har mistanke om, at de er smittede, skal kontakte deres læge.

lyserød smoothie

Norovirus

I 2011 blev der i Danmark registreret 42 norovirus udbrud med over 1000 syge, hvilket viste sig at skyldtes en fødevare. I 9 af disse udbrud, kunne 213 af tilfældene spores tilbage til udenlandske frosne hindbær.

Norovirus er en virus, som giver akut maveinfektion med både diarré og opkastning. Man mener at ca. halvdelen af alle sygdomsudbrud fra fødevarer i Danmark skydes norovirus. Virussen kaldes ofte også for ”Roskildesyge”, som flere af Jer sikker kender? Dette gør den, fordi det første danske sygdomsudbrud med norovirus var i Roskilde tilbage i 1936. Flere kan også nikke genkendende til slang for norovirus som ”omgangssyge” eller ”maveinfluenza”.

Symptomer på norovirus

Flere af symptomerne på norovirus, er de samme som ved smitsom leverbetændelse, og der går gerne 24-48 timer (oftest omkring 33-36 timer) fra man er smittet med norovirus, til sygdommen bryder ud. Man er typisk syg i 1-2 døgn og vil ofte føle sig utrolig afkræftet grundet de mange toiletbesøg.

Norovirus er ekstrem smitsom, da ganske få viruspartikler (1-10) kan være nok til, at man bliver smittet. Er man først smittet, udskiller man virussen gennem afføring og opkast (1 million – 1 milliard partikler pr. gram)!!! Det er vigtigt, man er opmærksom på dette, for selvom man føler sig rask – og ikke længere oplever symptomer, kan man smitte helt op til 48 timer.

Grundet alle disse tilfælde tilbage i 2011 valgte Fødevarestyrelsen, som sagt, i oktober 2012 at fastsætte et lovkrav om, at fødevarevirksomhederne skal give frosne bær et opkog i min. 1 minut, som tidligere beskrevet.

appelsin hindbær snack

Brug Bærret – men kog det!

Kampagne ”Brug Bærret – men kog det!”, sætter fokus på det nye krav til fødevarevirksomheder, om at de skal koge frosne hindbær inden de fx blendes til smoothies.

Men hvad sker der, når bærret koges?

Når du koger bærrene, dør norovirus. Det er vigtigt at bærrene koger – altså bobler, i min. et minut. Gør du dette inden du fx laver en smoothie eller drysser bærrene over din morgengrød er du sikker på, at virussen dræbes.

Fødevarestyrelsen har i samarbejdet med FREE-CARD lavet dette søde postkort, for at sætte fokus på kampagnen:

Brug bærret men kgog brugbærret bagside

Må bærrene nedfryses igen efter opkog?

Du må gerne fryses dine bær ned igen, efter deres opkog – men de skal være afkølede (hvilket skal ske inden for 3 timer) inden de fryses ned igen.

Hvor længe kommer denne anbefaling til at vare?

Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside, at anbefalingen om, at koge de frosne hindbær vil gælde, indtil smittekilden er fundet – eller indtil man ikke opdager flere nye sygdomstilfælde. Når dette sker, vil de informere forbrugerne herom.

Min holdning

Jeg er selv utrolig dårlig til at få kogt bærrene, inden jeg bruger dem i smoothies, is, kager og som topping på min morgenmad. Jeg er “heldigvis” i den situation, at jeg er vaccineret mod smitsom leverbetændelse (Hepatitis A), og er derfor ikke i risiko for at blive smittet med denne sygdom. Selvom jeg har denne vaccine, er jeg desværre ikke beskyttet mod norovirussen, hvorfor jeg har lovet mig selv, at jeg skal koge alle mine frosne bær (og nedfrosset dem igen) inden jeg rejser til Thailand.

Kilder:

7 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LCHF-pasta (Paleo)